Jdi na obsah Jdi na menu
 

Velikonoce v Norsku

God Påske, tak vás Norové pozdraví kolem Velikonoc. Tradiční zvyky už ale většina seveřanů, stejně jako nás Čechů, vystřídala za daleko prozaičtější náplň. V zemi od Svinesundu po Kirkenes, stále tak silně věřící, se kostely už neplní tolik, co dříve. Velikonoce se postupně stávají takovými, jaké známe i z našich zeměpisných šířek.

Tradice církevních svátků se mění v hromadný úprk z měst do hor. Není snad Nora, který by se o Velikonocích „nesvezl“ na lyžích či nevyrazil na túru do hor. Ale mnozí místo domovských hor volí třeba opačný model. Exotiku pod palmami. Čím dál více Norů totiž „ulítává“ na svátky do teplých krajin. To všechno umocňuje i fakt, že spolu s Dány mají Norové na Zelený čtvrtek i Velký pátek volno, navíc děti jsou ze školních povinností uvolněny celý týden.

Na co se ale ani na severu Evropy nezapomíná, to jsou tradiční velikonoční výzdoby. Velikonoční slepičky, kuřátka, zajíčky, vajíčka můžete vidět na každém rohu, z každého okna nebo výlohy. A recepty na zaručeně nejlepšího velikonočního beránka objevíte ve všech novinách nebo internetových serverech.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář